Elenia istuttaa puita yhteensä 10 hehtaarin alueelle Kannonkoskella ja Orivedellä

Verkkopalveluyhtiö Elenia tekee yhteistyötä 4H-järjestön ja Taimiteko-toiminnan kanssa kolmatta vuotta peräkkäin ja istuttaa tänä vuonna 20 000 taimea ilmajohtojen alta vapautuville johtokaduille. Yhteensä 10 hehtaaria johtokatuja Kannonkoskella Keski-Suomessa ja Orivedellä Pirkanmaalla saa uutta kasvustoa yhteistyön tuloksena.

Kun Elenian asiakas vaihtaa laskutuksensa e-laskuksi tai allekirjoittaa sopimuksensa sähköisesti, istuttaa Elenia jokaisesta näistä teoista puun ilmastotekona. Juuri nyt kesän alkajaisiksi vuorossa on istuttaa viime vuonna kertyneet 20 000 puuntaimea. Istutukset Elenialle hoitaa 4H-järjestö Taimiteko-yhteistyönä. 4H-järjestön Taimiteko-toiminta työllistää paikallisia nuoria puiden istutukseen.

Elenian maankäyttöasiantuntija Miro Saarinen kävi tapaamassa nuoria istuttajia Taimiteko-kohteella.

Maat istutuksille löytyivät tänä vuonna puretuilta ilmajohtojen linjoilta Kannonkoskella ja Orivedellä. Elenia rakentaa säävarmaa sähköverkkoa uudistaessaan ikääntyvää ilmajohtoverkkoa ja kun vanha ilmajohtoverkko puretaan, vapautuu maata uudelleen metsitykselle.

”Tämä on asiakkaillemme helppo tapa auttaa ilmastotyössä. Myös maanomistajat ovat mielellään mukana, sillä heille istutukset ovat vapaaehtoisia ja täysin maksuttomia. Kohteiksi valitsemme mahdollisimman yhtenäisiä ja metsäisiä osuuksia yksityisten maanomistajien mailla”, sanoo Elenian maankäyttöasiantuntija Miro Saarinen.

Kolmessa vuodessa 55 000 puuta

Elenia aloitti puiden istutukset kampanjoimalla asiakkailleen vuonna 2020 e-laskujen käyttöönottoa ja sähköisiä allekirjoituksia.

”Sen jälkeen puiden istutus tuotiin mukaan vastuullisuusohjelmaamme sekä yhdeksi asiakaslupaukseksemme. Kolmen vuoden yhteisistutusmäärä nousee jo 55 000 puuhun. Jokainen uusi puu metsässä sitoo hiiltä ja hillitsee ilmastovaikutuksia”, iloitsee Saarinen.

Paikalliset 4H-yhdistykset vastaavat puiden istutuksesta Taimiteko-toiminnassa. Puiden istutukselle paras aika on alkukesä, ja siksi istutukset tehdään kesäkuussa. Taimiteko-toiminta työllistää istutustöihin pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria.

”Elenian ja heidän asiakkaidensa ansiosta pystymme tarjoamaan nuorille tärkeitä kesätyöpaikkoja. Taimiteon kautta sadat alle 18-vuotiaat nuoret saavat arvokasta kesätyö- ja metsäalan kokemusta vuosittain ympäri Suomea. Elenia on yksi Taimiteon pitkäaikaisimpia kumppaneita, joten on hienoa, että yhteinen työmme on päässyt osaksi yrityksen vastuullisuuslupausta”, kommentoi Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

”E-lasku on kätevä tapa hoitaa laskunmaksu ja sähköisiä allekirjoituksia maankäytöstä tehdään jatkuvasti. Eli puiden istutuksemme jatkuu myös tulevaisuudessa” Saarinen päättää.

Mari Pöyhtäri Viestintäpäällikkö mari.poyhtari@4h.fi