Miksi 4H on hyvä yhteistyökumppani hiilinielujen luomisessa?

4H-järjestöllä on kokemusta puiden istuttamisesta vuosikymmenien ajalta. 4H-nuoret istuttavat vuosittain puita 4H-yhdistyksen työpalvelun kautta tai itsenäisinä 4H-yrittäjinä. 4H-yhdistysten organisoimien koulujen metsäpäivien yhteydessä puiden istuttaminen on yhtenä rastipisteenä. Koulujen metsäpäiviin osallistuu vuosittain noin 35 000 koululaista.

Metsä- ja luontokasvatuksen tavoitteena 4H:ssa on lasten ja nuorten metsä- ja luontotietouden lisääminen, oman luontoympäristön arvostaminen ja ekologisen toiminnan opettelu. 4H-ympäristökasvatus
antaa lapsille ja nuorille monipuolisen luonto- ja ympäristökuvan sekä tarjoaa mahdollisuuden arjen ympäristötekoihin. Kun tekijöinä ovat koko maan 4H:laiset, kasvaa puroista suuria virtoja.

Vuosina 2009–2013 Panasonic Japanin Euroopassa toteuttamassa ilmastonmuutoksen ehkäisyyn liittyvässä istutusprojektissa 4H-järjestö oli Suomessa merkittävin toimija. Projektissa istutettiin yhteensä 243 073 puun tainta, joita oli istuttamassa 29 477 lasta ja nuorta. Projektiin kuului ilmastonmuutokseen liittyvä tietoisku kouluissa ennen istutustapahtumaa.

 

Taimiteon pilotissa mukana olevat yhteistyökumppanit

Best-Caravan Oy

Best-Caravan on Suomen merkittävin matkailuajoneuvoalan yritys. Best-Caravan edustaa matkailuajoneuvoalan parhaita tuotemerkkejä ja palvelutarjontaan sisältyvät ajoneuvomyynnin lisäksi Caravan Market, varaosa- ja tarvikemyynti sekä huoltopalvelut. Best-Caravanin liikevaihto oli vuonna 2018 n. 40 milj. euroa.

Vastuulliset matkailijat saavat uuden vaihtoehdon matkustaa. Best-Caravan lupaa hyvittää myymiensä matkailuautojen jättämää hiilijalanjälkeä istuttamalla metsää niin paljon, että vastaava määrä hiilidioksidia sitoutuu ilmakehästä. 

”Meitä Best-Caravanilla innostaa erityisesti se, että tämä hanke tarjoaa kymmenille nuorille taimien istutustyötä. Nuoret pääsevät tutustumaan työelämään ja voivat ansaita omaa rahaa”, sanoo Best-Caravanin toimitusjohtaja Lasse Sorvari.

Metsämiesten Säätiö

Hanketta on rahoittanut Metsämiesten Säätiö, jonka tehtävänä on metsäalan kehittäminen sekä alalla toimivien ihmisten hyvinvoinnin edistäminen. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi

Metsänhoitoyhdistys 

Metsänhoitoyhdistykset ovat jäsentensä, eli metsänomistajien hallinnoimia yhdistyksiä, jotka tuottavat jäsenilleen metsänhoidon ja puukaupan palveluita. Metsänhoitoyhdistysten avulla Suomen yksityismetsiin istutetaan joka vuosi jopa 70 miljoonaa puuntainta. Taimiteossa mukana olevat metsänhoitoyhdistykset huolehtivat istutuskohteen valmistelusta istutuskuntoon ja taimien hankinnasta.

Ensimmäisen istutuskohteen, Nousiaisten, metsityksessä yhteistyökumppanina on ollut Metsänhoitoyhdistys Lounametsä. Heidän vastuualueenaan on ollut maa-alueen kartoittaminen, taimien tilaaminen ja kuljettaminen, maa-alueen muokkaaminen istutuskuntoon sekä oikeanlaisen istutustekniikan ja omavalvonnan opettaminen.

Taimiteko-viestintäpaketti organisaatioille/yhteisöille

Kun yrityksen/organisaation lahjoitus on 1 000 euroa tai enemmän, tällöin on virallinen Taimiteon kumppani ja saa logonsa Taimiteon verkkosivuille ja käyttöönsä kumppanuusviestijän paketin. Muutoin saa lahjoituksestaan Taimiteko-diplomin sekä Mukana metsittämässä -somekuvan Taimikaupan kautta.

Taimiteon kumppani saa yhteistyöstä viestintäpaketin sekä mediamateriaalia, jota voi hyödyntää omassa viestinnässään mm. sosiaalisessa mediassa.

Viestintäpaketti sisältää:

  • Taimiteko-logot eri tiedostomuodoissa
  • Taimiteko-bannerikuvat käytettäväksi sosiaalisessa mediassa
  • Ohjeistuksen PDF-muodossa

4H:n Taimiteko valittiin Keskuskauppakamarin Vuoden vastuullisuusteoksi 2021

Esikarsinnan finaaliin 160 kisaajan joukosta teki riippumaton asiantuntijaraati. Voittaja ratkaistiin yleisöäänestyksellä.

Nuoret ilmastotöissä -yhteistyökumppanit

Yhteistyössä Taimiteon kanssa

Ski Forever logo