Lähde mukaan ikimuistoiselle metsäretkelle ja opi metsien merkityksestä ilmastonmuutoksessa!

4H pilotoi vuonna 2021 It´s about taimi -koulukiertuetta, jossa yhdeksäsluokkalaisille kerrotaan metsien merkityksestä ilmastonmuutoksessa. Metsä on yksi keino, joka auttaa meitä tekemään ilmastonmuutoksen hidastamisesta totta. Kiertueen pilotoinnit rantautuu etänä muutamiin kouluihin ympäri Suomen huhti- ja toukokuussa 2021. Kiertue jatkuu etätoteutuksella syksyllä 2021.

Meneekö ilmastonmuutos metsään?

It´s about taimi -koulukiertue kertoo yhdeksäsluokkalaisille metsien monipuolisesta merkityksestä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. It´s about taimi kannustaa nuoria pohtimaan ilmastonmuutosta ja omaa suhdettaan metsään. Tarjoamme nuorille työkaluja viestiä itse metsien merkityksestä ilmastonmuutoksessa ja kannustamme tekemään kestäviä valintoja.

Mukaansatempaavalla etänä pidettävällä oppitunnilla nuori ymmärtää muun muassa kuinka puut toimivat hiilinieluina ja oppivat, kuinka he voivat tehdä itse valintoja, jotka tukevat metsien kestävää käyttöä. Tunnilla pohdimme myös, mitä uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita voimme korvata puupohjaisilla materiaaleilla. It´s about taimi -tunti käsittelee teemoja, jotka liittyvät kiinteästi perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteisiin. Tunnit oppilaille pitää innostunut ja koulutettu lähettiläämme!

Suuntaa www.itsabouttaimi.fi sivulle ja opi metsien merkityksestä ilmastonmuutoksessa. Jaa sivusto omassa somessasi, istutamme yhden taimen jokaista jakoa kohden!

 

Opettajille

Haluatko kertoa oppilaillesi metsien asemasta ilmastonmuutoksen hillitsemisessä motivoivalla ja innostavalla tavalla?

Toivoisitko, että nuoret ymmärtävät, miten he voivat itse vaikuttaa ja ryhtyvät innokkaina toimeen paremman huomisen puolesta?

Mitä oppilaat saavat osallistuessaan It´s about taimi -etäoppitunnille?

It’s about taimi –etäoppitunti käsittelee mukaansatempaavalla otteella teemoja, jotka liittyvät kiinteästi perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteisiin. Oppitunti kattaa seuraavat opetussuunnitelmassa mainitut yläkoulun maantiedon ja biologian opetukset tavoitteet vuosiluokille 7–9. Oppitunti on suunniteltu yhdeksäsluokkalaisille.

Biologia

 • ohjaa oppilasta arvioimaan luonnonympäristössä tapahtuvia muutoksia ja ihmisen vaikutusta ympäristöön (T6)
 • innostaa oppilasta vaikuttamaan ja toimimaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi (T14)
 • innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta (T12)
 • ohjaa oppilasta tekemään eettisesti perusteltuja valintoja (T13)

Maantieto

 • ohjaa oppilasta vaalimaan luontoa, rakennettua ympäristöä ja niiden monimuotoisuutta sekä vahvistaa oppilaan osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja (T11)
 • tukea oppilasta kasvamaan aktiiviseksi, vastuullisesti toimivaksi ja kestävään elämäntapaan sitoutuneeksi kansalaiseksi (T12)
 • kannustaa oppilasta pohtimaan ihmisen toiminnan ja luonnonympäristön välistä vuorovaikutusta sekä ymmärtämään luonnonvarojen kestävän käytön merkitys (T4)

Oppituntia varten tarvitsette oppilas- tai pienryhmäkohtaisia tietokoneita tai tabletteja. Opintokokonaisuuteen kuuluu myös ennakko- ja jatkotyöskentelymateriaalia. Ennakkotyöskentely auttaa opiskelijoita orientoitumaan oppitunnin teemaan ja tutustuttaa heidät oppitunnilla käytettävään materiaaliin. Jatkotyöskentely kannustaa oppilaita aktiiviseen toimintaan ja auttaa oppilaita pohtimaan itselleen sopivia vaikuttamisen tapoja.

Materiaalit

Päivitämme tällä hetkellä materiaaleja.

It´s about taimi GIF-haaste!

Roni Back ja Pinkku Pinsku ovat koulukiertueessamme mukana! Päästä metsäiset giffit valloilleen ja pohdi omaa suhdettasi metsiin.

Näin se toimii:

 • Käy etsimässä Instagramista Roni Backin (@ronibackyt) ja Pinkku Pinskun (@pinkkupinsku) It´s about taimi -aiheiset postaukset ja pohdi omaa suhdettasi metsään.
 • Lataa oikealla oleva kuva klikkaamalla ja tallenna puhelimesi galleriaan.
 • Lataa kuva puhelimesta omaan Instagram Storyyn ja lisää haluamasi giffit tai emojit. Tägää mukaan @4hsuomi #itsabouttaimi ja haasta kaverit mukaan!
 • Kun olet julkaissut omat giffisi, muista lisätä tyhjä story-pohja ilman giffejä, jotta kaverisi saa otettua kuvasta screenshotin omia giffejä varten!

 

 

Lisätietoja:

Aino Heininen, It´s about taimi -projektipäällikkö

aino.heininen@4h.fi

Kiitokset rahoittajille ja yhteistyökumppaneille!

It´s about taimi -hanketta rahoittavat Metsämiesten säätiö ja Suomen Metsäsäätiö. Yhteistyökumppanina toimii PEFC Suomi.