Meneekö ilmastonmuutos metsään? – Syksyn oppitunnit nyt varattavissa!

4H pilotoi vuonna 2021 It´s about taimi -koulukiertuetta, jossa kerrotaan metsien monipuolisesta merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. It´s about taimi kannustaa nuoria pohtimaan ilmastonmuutosta ja omaa suhdettaan metsään. Kiertue on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille.

Mukaansatempaavalla etänä pidettävällä oppitunnilla nuori ymmärtää muun muassa kuinka puut toimivat hiilinieluina ja oppivat, kuinka he voivat tehdä itse valintoja, jotka tukevat metsien kestävää käyttöä. Tarjoamme nuorille työkaluja viestiä itse metsien merkityksestä ilmastonmuutoksessa ja kannustamme tekemään kestäviä valintoja. Tunnilla pohdimme myös, mitä uusiutumattomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita voimme korvata puupohjaisilla materiaaleilla. It´s about taimi -tunti käsittelee teemoja, jotka liittyvät kiinteästi perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteisiin. Tunnit oppilaille pitää innostunut ja koulutettu lähettiläämme Teams-yhteydellä.

Syksyn kiertue on käynnissä 1.11.-3.12.2021. Tarjoamme paikkoja rajoitetusti, ja oppitunnit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessa. Siirry varaamaan oppitunti tästä linkistä.  Arvomme kaikkien oppitunneille osallistuvien luokkien kesken tubettaja Roni Backin metsä- ja ilmastoaiheisen virtuaalisen kouluvierailun! Ilmoittaudu etäoppitunnille mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 1.11.2021 mennessä. Huomioithan, että vain opettaja voi varata oppitunnin. Opettajille lisätietoja Opettajat-väliotsikon alla.

Lähde mukaan ikimuistoiselle metsäretkelle

Oppitunnille on laadittu virtuaalinen oppimismateriaali, josta kaikki voivat oppia metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Suuntaa osoitteeseen www.itsabouttaimi.fi tai klikkaa alla olevaa kuvaa ja lähde mukaan ikimuistoiselle metsäretkelle. Jaa sivusto omassa somessasi, istutamme yhden taimen jokaista jakoa kohden!

Opettajille

Haluaisitko antaa oppilaillesi mahdollisuuden oppia ilmastonmuutoksen ja metsien välisestä suhteesta opetussuunnitelman mukaisesti? Toivoisitko, että nuoret ymmärtävät, miten he voivat itse vaikuttaa ja ryhtyvät innokkaina toimeen paremman huomisen puolesta? Me 4H-järjestössä haluamme kutsua luokkanne mukaan ilmaiselle ja mukaansa tempaavalle It’s about taimi -etäoppitunnille marraskuun 2021 aikana! Kiertue on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille.

Mitä oppilaat saavat osallistuessaan It´s about taimi -etäoppitunnille?

It’s about taimi –etäoppitunti käsittelee mukaansatempaavalla otteella teemoja, jotka liittyvät kiinteästi perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteisiin. Oppitunti kattaa seuraavat opetussuunnitelmassa mainitut yläkoulun maantiedon ja biologian opetukset tavoitteet vuosiluokille 7–9. Oppitunti on suunniteltu yhdeksäsluokkalaisille.

Biologia

 • ohjaa oppilasta arvioimaan luonnonympäristössä tapahtuvia muutoksia ja ihmisen vaikutusta ympäristöön (T6)
 • innostaa oppilasta vaikuttamaan ja toimimaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi (T14)
 • innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta (T12)
 • ohjaa oppilasta tekemään eettisesti perusteltuja valintoja (T13)

Maantieto

 • ohjaa oppilasta vaalimaan luontoa, rakennettua ympäristöä ja niiden monimuotoisuutta sekä vahvistaa oppilaan osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja (T11)
 • tukea oppilasta kasvamaan aktiiviseksi, vastuullisesti toimivaksi ja kestävään elämäntapaan sitoutuneeksi kansalaiseksi (T12)
 • kannustaa oppilasta pohtimaan ihmisen toiminnan ja luonnonympäristön välistä vuorovaikutusta sekä ymmärtämään luonnonvarojen kestävän käytön merkitys (T4)

Oppituntia varten tarvitsette oppilas- tai pienryhmäkohtaisia tietokoneita tai tabletteja. Opintokokonaisuuteen kuuluu myös ennakko- ja jatkotyöskentelymateriaalia. Ennakkotyöskentely auttaa opiskelijoita orientoitumaan oppitunnin teemaan ja tutustuttaa heidät oppitunnilla käytettävään materiaaliin. Jatkotyöskentely kannustaa oppilaita aktiiviseen toimintaan ja auttaa oppilaita pohtimaan itselleen sopivia vaikuttamisen tapoja.

Oppitunti järjestetään etänä Teams-yhteydellä. 

Roni Back etäkouluvierailun arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Suomen 4H-liitto, joka on vastuussa arvonnan suorittamisesta, voittajalle ilmoittamisesta ja palkinnon luovuttamisesta. Arvonta on luokkakohtainen ja suoritetaan niiden luokkien kesken, jotka osallistuvat It’s about taimi -oppitunnille. Oppitunnit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja tarjolla on 50 oppituntia. Osallistujaluokkien kesken arvotaan tubettaja Roni Backin etänä toteutettava kouluvierailu. Arvonta suoritetaan joulukuussa ja voittajalle ilmoitetaan erikseen. Järjestäjä ei vastaa osallistumisista, jotka eivät teknisistä syistä ole tulleet perille tai joissa on puutteelliset tunnisteet tai yhteystiedot. Järjestäjällä on oikeus peruuttaa arvonta ylivoimaisen esteen (force majeure) tai vastaavan tapahtuman johdosta. Tämä vastuuvapaus ei kuitenkaan heikennä kuluttajalle kuluttajansuojalain nojalla kuuluvia oikeuksia.

It´s about taimi GIF-haaste!

Roni Back ja Pinkku Pinsku ovat koulukiertueessamme mukana! Päästä metsäiset giffit valloilleen ja pohdi omaa suhdettasi metsiin.

Näin se toimii:

 • Käy etsimässä Instagramista Roni Backin (@ronibackyt) ja Pinkku Pinskun (@pinkkupinsku) It´s about taimi -aiheiset postaukset ja pohdi omaa suhdettasi metsään.
 • Lataa oikealla oleva kuva klikkaamalla ja tallenna puhelimesi galleriaan.
 • Lataa kuva puhelimesta omaan Instagram Storyyn ja lisää haluamasi giffit tai emojit. Tägää mukaan @4hsuomi #itsabouttaimi ja haasta kaverit mukaan!
 • Kun olet julkaissut omat giffisi, muista lisätä tyhjä story-pohja ilman giffejä, jotta kaverisi saa otettua kuvasta screenshotin omia giffejä varten!

Lisätietoja:

Aino Heininen, It´s about taimi -projektipäällikkö

aino.heininen@4h.fi

Kiitokset rahoittajille ja yhteistyökumppaneille!

It´s about taimi -hanketta rahoittavat Metsämiesten säätiö ja Suomen Metsäsäätiö. Yhteistyökumppanina toimii PEFC Suomi.