Ilmaston ja nuorten työllistymisen puolesta: Best-Caravan teki tänä kesänä Taimitekoja kolmatta vuotta

Kolmessa vuodessa Taimiteko on kasvanut pilottihankkeesta 12:n paikkakunnan toiminnaksi.  Paikalliset nuoret saavat Taimiteko-toiminnassa kesätöitä taimien istuttajina.

Matkailuajoneuvoja myyvä Best-Caravan oli tämän vuoden kesäkuussa kolmatta kertaa tekemässä Taimitekoja. Best-Caravan hyvittää Taimiteon avulla yritykseltä ostettujen matkailuajoneuvojen hiilidioksidipäästöt. 4H-järjestön Taimiteko-toiminnassa luodaan uusia hiilinieluja ja työllistetään paikallisia nuoria taimien istuttajina.

Best-Caravanin silloinen toimitusjohtaja Lasse Sorvari sai vuonna 2019 idean kompensoida yrityksen myytyjen autojen hiilipäästöt. Best-Caravan ja 4H-järjestö alkoivat työstää hanketta yhdessä. Luonnonvarakeskukselta tilattiin laskelmat siitä, paljonko hiilidioksidia yksi istutettu puu sitoo ja kuinka kompensaatio käytännössä voisi toimia.

Kolmessa vuodessa Taimiteko on kasvanut ajatuksen siemenestä jokakesäiseksi istutustyöksi ympäri Suomea. Uutta metsäpinta-alaa on syntynyt yhteensä lähes kaksisataa hehtaaria ja vuonna 2021 toiminnassa oli ennätykselliset yli 50 yhteistyökumppania.

Tänä vuonna Best-Caravanille istutettiin Taimiteko-toiminnassa 20 000 kuusen ja männyn taimea. Taimet istutettiin 10 hehtaarin kokoiselle alueelle Kiuruvedelle.

Sorvari kertoo, että Best-Caravan haluaa mahdollistaa asiakkailleen hiilineutraalin matkailun.

”Asiakas, joka hankkii matkailuauton tai vaunun Best-Caravanista voi hyvällä mielellä matkailla, kun myös hänen matkailunsa aiheuttama hiilijalanjälki on hyvitetty. Samalla yhtiöllemme on tärkeää se, että työ tehdään täällä Suomessa, nuortemme tekemänä. Siten mahdollistamme myös monelle nuorelle paremman elämän, kun he pääsevät tienaamaan omaa rahaa tekemällä työtä ilmaston puolesta.”

Taimiteon istutusten avulla on tarkoitus lujittaa nuorten luontosuhdetta ja lisätä nuorten tietoutta metsien roolista ilmastonmuutoksessa. Nuoret tekevät Taimiteossa konkreettisia ilmastotekoja ja oppivat metsänhoidosta.

Kesäkuussa 2021 Taimitekoja tehdään 15:ssä kohteessa, 12:n kunnan alueella eri puolilla Suomea. Työhön paikallisesti rekrytoidut sadat nuoret istuttavat yhteensä koko Suomessa reilut 190 000 kuusen- ja männyntaimea, mistä syntyy yli 95 hehtaaria uutta metsää.

Best-Caravan Oy on matkailuajoneuvoalan merkittävin toimija, joka toimii seitsemällä paikkakunnalla. Yhtiö kasvaa nopeasti ja on tulevaisuudessa laajenemassa kansainvälisille markkinoille. Yhtiö on osa BC Capital konsernia, johon kuuluvat myös matkaparkkiyhtiö BestPark.com ja leirintäalueiden varausalusta BestCamp.com, jotka myös kompensoivat aiheuttamansa hiilijalanjäljen Taimiteko-toiminnassa.

Valtakunnallisen nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään suomalaisia nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja istuttamalla kuusen- ja männyntaimia alueille, jotka eivät ole enää aktiivisen metsä- ja maatalouden tai turvetuotannon piirissä. Tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä, mikä tarkoittaa noin 20 miljoonaa puuta. Lue lisää: www.taimiteko.fi ja www.4h.fi.

Mari Pöyhtäri Viestintäpäällikkö mari.poyhtari@4h.fi