Istutustapahtuma 18.6.2019 Nousiaisissa järjestäjän näkökulmasta

Tahtuman järjestelyt alkoivat jo hyvissä ajoin alkukeväällä 2019, kun saimme tiedon maa-alueen soveltuvuudesta hankkeeseen. Tieto tuli yhteistyössä metsänhoitoyhdistys Lounametsältä, jonka jälkeen sovimme metsityksestä maanomistajapariskunnan kanssa. Maa-alue oli viimeksi ollut maatalouskäytössä 1960-70 -luvulla, eikä heinittymisen takia ole metsittynyt luonnostaan.

Seuraavaksi otin yhteyttä alueella toimivaan Mynämäki-Nousiainen 4H-yhdistykseen. Heidän toiminnanjohtajansa Anu Uusitalo lähti heti innokkaasti mukaan hankkeeseen. Teimme yhdessä laskelmia paikalle tarvittavasta nuorten määrästä ja siitä, miten saamme heidät lähialueelta paikalle. Oli otettava huomioon, että nuoret eivät välttämättä tiedä kuinka taimia istutetaan, joten opastusta ja aikaa tuli varata huolella.

Sovimme Lounametsän edustajan, Santtu Raimorannan kanssa maa-alueen valmistelutöistä. Hän tilasi sinne giljotiinin poistamaan pajukon, sekä maanmuokkaajan tekemään mätästyksen. Santtu tilasi myös tarvittavan määrän taimia sekä kuljetuksen niille paikan päälle. Kaikki oli valmista istutukseen!

Kauan odotettu tiistaiaamu 18.6. valkeni aurinkoisena. Suuntasimme kumppanuuspäällikkömme Tarja Anttosen kanssa maa-alueelle aikaisin järjestelmään vielä viime hetken asioita ja vastaanottamaan nuoria. Anu oli hienosti organisoinut nuorten työsopimusasiat valmiiksi, jolloin nuorten saapuessa alueelle he allekirjoittivat työsopimukset heti ensimmäisenä ja suuntasivat sen jälkeen Lounametsän edustajan Ansa Helomaan kanssa pellolle harjoittelemaan istutusta.

Nuoret oppivat istuttamisen salat nopeasti ja heitä piti hiukan jopa toppuutella, että iltapäiväksikin jäisi jotakin istutettavaa. Värväsin muutamat nuoret auttamaan liikenteenohjauksessa, sillä maa-alue sijaitsi keskellä metsää, eikä parkkitilaa ollut liiaksi.

Vieraita olimme kutsuneet lähemmäs 50, ja iloksemme melkein kaikki pääsivät paikalle. Ensimmäisenä oli ohjelmassa puheita. Tilaisuuden avasi toimitusjohtajamme Tomi Alakoski, jonka jälkeen korokkeelle nousi Best-Caravan Oy:n yrittäjä Lasse Sorvari, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola, Metsämiesten säätiön palvelupäällikkö Aija Järnstedt sekä MHY Lounametsän johtaja Lasse Lahtinen.

Puheiden jälkeen suuntasimme istuttamaan kuusen taimia. Media pääsi valokuvaamaan ja haastattelemaan innokkaita istuttajia. Osa nuorista lähti yhteistyökumppanien kera yhdessä pottiputkien kanssa maastoon. Lämpötilan hipoessa 25 astetta oli tärkeää muistaa oikeanlainen varustus sekä nesteytys. Taimia istuttaessa pitää myös muistaa, että pitkähihainen paita olisi päällä, sillä taimien torjunta-aineet saattavat kutittaa iholla.

Olin tilannut paikalliselta pitopalveluyrittäjältä, Pito-Jussilta, koko porukalle hernekeittoa ja pannareita lounaaksi, josta nautimme istutusten jälkeen. Lasse Sorvari oli myös hankkinut ahkerille nuorille jäätelöt päivän päätteeksi. Oli kyllä ilo nähdä niin monta innokasta nuorta paikalla hymyssä suin oppimassa uutta ja tekemässä yhteistä hyvää.

Keskustelu soljui Taimiteon ympärillä myös paikallisten kuntapäättäjien, yrittäjien ja omien 4H-toiminnanjohtajiemme kesken. Tällaista toimintamallia on selvästi kaivattu, sillä ihmiset haluavat tehdä konkreettisia ilmastotekoja itse. Metsät ovat lähellä suomalaisten sydämiä, ja luontoamme uhkaavaa ilmastonmuutosta vastaan halutaan taistella.

Tämän vuoden osalta istutustapahtumia ei enää järjestetä, sillä kesä on sen verran pitkällä jo. Mutta järjestelyt ensi vuodelle ovat jo alkaneet, joten kiinnostuneiden nuorien kannattaa jo nyt ottaa yhteys omaan paikalliseen 4H-yhdistykseensä. Jos olet maanomistaja, voit ilmoittautua mukaan nettisivujemme lomakkeen kautta. Yrityksen edustajana voit olla yhteydessä allekirjoittaneeseen tai kumppanuuspäällikköömme Tarja Anttoseen.

Kuvat: Tiina Rinne, Suomen 4H-liitto

 

-Roosa Hautala

 

 

Roosa Hautala Taimiteko-koordinaattori roosa.hautala@4h.fi