Miljoonasateen Taimiteko 2020 – 100 uutta puuta Suomeen

Tammikuussa 2020 Miljoonasade aloitti keikkojensa hiilijalanjäljen kompensoinnin. Yhteistyökumppani on Suomen 4H-liitto ja sen Taimiteko-toiminta, jossa Suomeen istutetaan uutta metsää ja samalla työllistetään nuoria. Nyt kuluneen vuoden keikkojen hiilijalanjälki on tiedossa.

Miljoonasateen jalanjälkeen laskettiin bändin matkustaminen, hotelliyöt, keikkasähköt ja keikkajuomat. Ylivoimaisesti suurin kilomäärä syntyi matkustamisesta. Poikkeuksellinen vuosi 2020 tuotti poikkeuksellisia lukuja. Keikkoja yhtye teki vain 23 kpl. Hiilijalanjälki kasvoi kokonaisuudessaan noin 9 500 kilon painoiseksi. Laskennassa käytettiin Hiilifiksu-järjestön laskuria. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 300 kiloa vuodessa (Sitra).

Miljoonasateen keikoilla yleisö saattoi ostaa kompensoivia taimia. Vuoden aikana fanit kompensoivat hiilijalanjälkeään hiukan vajaa 14 000 kilon arvosta. Miljoonasateen ja bändin fanien hiilijalanjälkeä kompensoidaan siis yhteensä 23 500 kilon edestä. Miljoonasade tilittää myydyt taimet 4H-liitolle ennen vuodenvaihdetta.

Miljoonasateelle istutetaan kesällä 2021 noin 100 puun taimea. Puuntaimet istutetaan 4H-liiton omistuksessa oleville entisille turvesoille. Taimiteko-metsistä huolehditaan tulevien vuosikymmenten aikana normaalin metsänhoidon mukaisesti ja lisäksi niistä syntyy oppimisympäristöjä lapsille ja nuorille.

Tulevaisuudessa Miljoonasade jatkaa jalanjälkensä kompensointia, mutta miettii myös keinoja, jolla se saataisiin pienemmäksi. Autokannan modernisointi lienee tehokkain tapa.

Miljoonasade on 1980-luvulla perustettu suomirock-yhtye, joka tunnetaan paitsi useista hiteistään (mm. Lapsuuden sankarille, Marraskuu, Olkinainen) myös erikoisista tempauksistaan, joissa yhtye on soittanut mm. konsertteja veden alla, välillä kuumailmapallossa. Bändi on uransa aikana kerännyt varoja mm. Afrikan kaivoprojekteihin sekä Etelä-Amerikan intiaanien rokotusohjelmiin. Ilmastonmuutosta käsitteleviä lauluja yhtye on julkaissut uransa alusta asti (mm. Keltainen metsä, Olkinainen, Pullopuu jne.).

4H-järjestön Taimiteko-toiminnassa työllistetään suomalaisia nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja istuttamalla kuusen ja männyn taimia 4H:n omistamille alueille, jotka eivät ole aktiivisen metsä- tai maatalouden tai turvetuotannon piirissä. Tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä, mikä tarkoittaa noin 20 miljoonaa puuta.

Lisätiedot:

Miljoonasade: Heikki Salo +358 45 672 8420, heikki@heikkisalo.com
4H & Taimiteko: viestintäpäällikkö Mari Pöyhtäri, +358 44 783 0307, mari.poyhtari@4h.fi

Mari Pöyhtäri Viestintäpäällikkö mari.poyhtari@4h.fi