Roosa 18 v.

Olen ollut 4H-toiminnassa mukana nyt reilun vuoden. Perustin oman 4H-yrityksen viime vuoden toukokuussa. Sen jälkeen olen tehnyt muitakin pikkuhommia 4H:ssa sekä toiminut apukätenä muissa töissä. Olen ollut esimerkiksi kerhoissa ”aikuisena” valvojana ja ollut istuttamassa kukkia kaupungin kukkalaatikoihin.

Sain kuulla Taimiteosta noin viikkoa ennen istutustapahtumaa meidän Laitila-Pyhärannan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajalta Laura Vuolalta. Laura pisti meille yrittäjille WhatsAppissa viestiä, että tällaiseen tapahtumaan on mahdollista lähteä mukaan. Ja niin minä lähdin! En ollut tehnyt istutustöitä koskaan aikaisemmin ja se vähän ehkä jännitti alkuun.

Päiväni Nousiaisissa oli loistava. Minulla ei ollut päivän suhteen minkään näköisiä odotuksia, menin vain rohkeasti paikan päälle ja tein työni. Päivä oli järjestetty mainiosti ja minulle jäi positiivinen ja innostunut fiilis päivän jälkeen koko hommasta. Nousiaisissa annettiin kattava koulutus taimien istuttamiseen. MHY Lounametsän toimihenkilöt kouluttivat ennen istutusta sekä antoivat sen aikana paljon erilaisia neuvoja. Kouluttajat kertoivat selkeästi, mitä pitää tehdä ja miten. He näyttivät myös konkreettisesti, miten taimien istutus tapahtuu ja harjoitusvaiheessa koko ajan ympärillä pyöri auttajia ja kouluttajia. Mielestäni koulutuksessa oltiin onnistuttu siinä, että siinä sai itse harjoitella ja tehdä. Omasta mielestäni parasta koulutusta on juuri itse tekemällä. Tekemällähän sitä oppii. Päivän mittaan sai myös tutustua uusiin ihmisiin, mikä tuntuu joka kerta aivan mahtavalta!

Työ oli huippukivaa, mutta se oli fyysisesti paljon rankempaa kuin olin kuvitellut. Taimien istutuskopat painoivat yllättävän paljon ja pellolla kävelyssä piti oikeasti kiinnittää huomiota siihen, mihin astuu. Työ oli kuitenkin helppoa ja näin kilpailuhenkiselle ihmiselle motivoivaa. Mietin heti päivän jälkeen, että olisiko hiukan siistiä tehdä Taimitekoon liittyviä juttuja uudelleen. En kuitenkaan ole vielä päässyt tekemään samantyyppisiä töitä.

Mielestäni Taimitekojen tekeminen ja koko päivän idea oli tärkeä kannanotto ilmastonmuutokselle ja sen estämiselle. Meidän ihmisten on oikeasti alettava nyt tekemään niitä konkreettisia tekoja, eikä vain puhua asioista, vaikka sekin on tärkeää. Taimiteko on hyvä konkreettinen tapa hidastaa ilmastonmuutosta, sillä itse näen hiilinielujen lisäämisessä pelkkää positiivista. Taimiteko on myös tietynlainen nuorten ihmisten osoitus siitä, että he ovat valmiita tekemään hyvää ilmaston puolesta. Nuoret oikeasti välittävät ilmastosta ja heidän omasta tulevaisuudestaan.

Haluaisin ehdottomasti kutsua kaikki ihmiset tekemään ja kokeilemaan taimien istutusta. Projektin jälkeen itselle jää niin hyvä fiilis, että sitä ei voi edes sanoin kuvailla. On sellainen olo, että nyt minä olen auttanut omalta osaltani maapalloa ja sen tulevaisuutta. Jos uusia Taimiteko-projekteja on lähistölläni, niin vinkkaan niistä ehdottomasti kaikille ystävilleni.

-Roosa Zenger 10.7.2019