Suomen 4H-liitto osti Vapo Oy:ltä 309 hehtaaria maata Taimiteko-toimintaan

4H:n Taimiteko-toimintamallissa istutettiin kesäkuussa 2020 lähes 200 000 taimea ja työllistettiin reilut 200 nuorta. Taimet istutettiin pääasiassa Vapo Oy:n 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Suomen 4H-liitolle lahjoittamille maa-alueille ympäri Suomea.

Taimiteolla on kymmeniä yhteistyökumppaneita, muun muassa yrityksiä ja organisaatioita, ja heillä jokaisella on ollut oma kompensaatiotavoitteensa. Kaikille tärkeää on ollut myös se, että taimien istuttamisessa työllistyvät alle 18-vuotiaat, pääasiassa peruskoulun päättävät nuoret.

Jotta Taimiteko voi jatkua katkeamattomana myös tulevaisuudessa, Suomen 4H-liitto osti 24.8.2020 Vapo Oy:ltä turvetuotannosta poistuneita maa-alueita yhteensä 309 hehtaaria.

Maa-alueet sijaitsevat Virroilla, Kuortaneella, Teuvalla, Ähtärissä, Kiuruvedellä ja Utajärvellä. Suomen 4H-liiton tavoitteena on metsittää nämä maa-alueet vuoteen 2024 mennessä Taimiteko-toiminnan kautta. Taimien istutuksesta vastaavat ko. alueiden 4H-paikallisyhdistysten kouluttamat nuoret.

”Nuoret ovat ottaneet Taimiteon omakseen, minkä vuoksi näemme tärkeäksi, että Taimiteko jatkuu myös tulevaisuudessa. Nyt tehty kauppa antaa Taimiteko-toiminnalle pidemmän aikavälin suunnitelman, jolla varmistetaan muun muassa satojen nuorten kesätyömahdollisuudet sekä yksi konkreettinen osa 4H-järjestön tekemästä ilmastotyöstä”, sanoo Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski.

”Turvetuotannosta poistetut suonpohjat tarjoavat mahdollisuuksia hyvin monenlaiseen käyttöön. Vapo on perinteisesti myynyt suonpohjia mm. maa- ja metsätalouskäyttöön sekä kosteikkoina erilaisiin harrastuksiin. Nykyisin kasvava jälkikäyttömuoto on tuotannosta poistuneiden turvetuotantoalueiden muuttaminen hiilinielumetsiksi. Hienoa, että yhteistyömme 4H-liiton kanssa jatkuu ja voimme olla mukana edistämässä haja-asutusalueiden nuorten työllistämistä”, Vapon kiinteistö- ja maankäyttöpäällikkö Antti Ala-Fossi sanoo.

Lisätietoja

Tomi Alakoski, 4H-liitto, p. 040 501 5307

Antti Ala-Fossi, Vapo Oy, p. 050 321 6016

Mari Pöyhtäri Viestintäpäällikkö mari.poyhtari@4h.fi